top of page

A gimiben volt nekünk egy orosz tanárunk, akit mindenki csak Salinak becézett, elsősorban kedves aforizmája miatt: Nyessed, mint Sali a szappantot (ezirányú guglizásom ne msok eredményt hozott, a Sali talán a Salamon becézése lehet). Sali tanár úr minden reggel, úgy hattól hétig a strandon úszott, majd a gőzös meleg medencében pletykálgatott. Magam is reggeli úszó voltam, meg aztán a Bucholcz Laci és ez a sor tovább bővült, amikor egy mosolygós tavaszi reggelen Sali - miközben a kiömlő forróvízből az arcára öntötte a vizet - kijelentette: akivel reggel a strandon találkozik, annak aznap nem kell félnie a feleléstől. Mondanom se kell, az oroszórás napokon innentől fogva 5-6 főre is felduzzadt a dagonyázó létszám és békés mosollyal ültünk az órákon, száradó törölközőink tüntetőleg lógtak a székeink támláján. Az egri strandot - szerintem - rendkívül rosszul és bután újították föl az elmúlt évtizedekben: értelmetlen kabinsorok, szűk és rossz hangulatú téliesített belső medence... koncepciótlanság lengi be az egészet, utoljára még a gyerekeim oviskorában jártunk itt úgy 8-9 éve.

A szalóki natúr-strandolásnak is annyi, a megmaradt kis strand fölött úgy magasodik a szálloda, mint egy völgyzárógát valahol a Hegyekben. Sorra épülnek a családbarát, bort és szállást nyújtó üdülőfalvak, amelyek ahányak annyi stílust képviselnek és mind a cseppet se mkorlátlan bükki karsztra építkeznek. Persze népszerűek, bár számomra alig felfogható, hogy Eger történelmi szépségeitől miért jó 10-15 km-re megszállni - olyan ez, mint nudistastrandot  távcsőve lnézegetni: olcsó és izgató, de misztességes falu sok-sok szolgáltatással, szép strand számos medencével, csúszdával, sörrel és hurkával, programokkal és persze körben a BÜKK csodája, kaptárkövekkel, barlangokkal, turistautakkal.  A legizgalmasabb télen, amikor a népek a medence szélére italokat tesznek (műanyag pohárban) és pletykálnak, miközben a pára és a hamar érkező sötétedés eltűnteti az arcokat.

És menjünk Bükkszékre, ahol a nagy felújítás dacára még megmaradt a falusi fíling és a salvus víz forrásközeli íze és illata, melegsége egész más, mint a bolti palackban.   strandokról folytatás később.

bottom of page